Ordlista

Ember > Support > Ordlista

CDN – Med CDN kan du distribuera filer till servrar i 27 länder vilket möjliggör att exempelvis webbplats-besökare kan ladda ner statisiska filer mycket snabbare då servern som är närmast besökaren används.

Co-location – Co-location innebär att era servrar är placerade i en av våra serverskåp. Ni hyr en plats åt era servrar.

cPanel – cPanel är den kontrollpanel vi använder för våra webbhotellkunder. Med cPanel kan ni som har köpt webbhotell av Ember administrera era e-postadresser mm. själva enkelt och snabbt.

Dedikerad server – En dedikerad server är en fysisk server som ni med ett av våra förmånliga leasingavtal kan äga och vi hostar den självklart i vår säkra serverhall.

DNS & DNSSEC – DNS står för Domain Name System och SEC i DNSSEC står för Security Extensions. DNS är ett system för att koppla ihop ett IP-nummer med en domän.

Domännamn – Ett domännamn kan vara till exempel ember.se eller denna kan användas för att länka till en webbplats eller för e-postkonton som kontakt@ember.se.

IDN – Detta står för Internationalized domain names och innebär att domänen kan använda till exempel å, ä och ö i domännamnet.

IMAP – IMAP är ett protokoll som kan användas när man ställer in sin mail. IMAP innebär att mailen sparas på servern och kan hämtas till olika enheter, en ändring på en enhet skickas till servern som sedan gör ändringen på övriga enheter. Detta är bra om man har mailen på flera enheter.

Microsoft Exchange – Detta är en tjänst skapad av Microsoft som låter kunden använda sig av pushmail (läs mer om detta längre ner) och delade kalendrar och kontakter inom sitt företag. Om alla inom företaget använder denna tjänst kan man ha kalendrar och kontakter som alla kan komma åt. Denna tjänst fungerar också perfekt på enheter som iPhone, iPad, Android-enheter och datorer.

POP3 – POP är ett annat protokoll för mail som styr mailen till en enhet och sparar dem lokalt istället för på servern. Om en enhet med mailen inställd på POP hämtar ett mail kommer inte någon annan enhet att kunna hämta mailet.

Pushmail – Innebär att mailen som kommer in pushas till alla enheter och kräver inte att till exempel telefonen kollar på mailservern efter nya mail var 5 minut utan mailen kommer direkt utan fördröjning.

SLA – SLA står för Service level agreement och är en tjänst ni kan köpa för att garantera snabb service om något skulle gå fel. Vi erbjuder flera nivåer så ni kan hitta en nivå som passar er. Detta är en bra tjänst för företag som kräver extrem hög tillgänglighet.

Spamfilter – Detta är ett filter för mail som stoppar skadliga mail.

VPS (Virtuell privat server) – En virtuell privat server fungerar för användaren som en dedikerad server men är egentligen inte en egen fysisk server utan en virtuell server skapad i ett större servernätverk. Alltså kan en kund ha en egen server fast på en server tillsammans med andra kunder.

Webbhotell – Webbhotell är en tjänst där man köper plats på en server för till exempel sin webbplats. Detta betyder att du får en bra grund att stå på och är ett bra val för mindre kunder som inte är i behov av en egen server.